2010-08-25

Ett bildlöst inlägg

Många tror att en bra kamera automatiskt ger bättre bilder. Tar man en fin bild från man ofta frågan: Vad har du för kamera? Jag vill också kunna ta så fina bilder!
Men det är fel. På jobbet fotar jag med en avancerad proffskamera (D3 för er som kan Nikon), hemma har jag en D90. Min egna kamera kan jag som handen i handsken, jag kan ställa in den i sömnen. Jobbets kamera har jag inte använt så många gånger så den är jag inte alls säker på, och bilderna blir därefter (psst... oroa dig inte Carina).

För att kunna ta bra bilder är det a och o att du kan din kamera. Du måste kunna hantera den snabbt. Du måste kunna se på displayen vad som behöver åtgärdas och därefter kunna åtgärda det fort. Speciellt när du fotar människor. Då finns det ingen tid till och stå som en apa och bah:
- Ehhh... var hittar jag iso... eh... hur var det man ställde in ljusmätningen? Eh... vet ni hur man ändrar bländare?
________

Klockrent från en mer eller mindre nerlagd blogg:
Det är du som fotograf som till största del avgör hur bra bilden blir, inte kameran. Kameran är ett hjälpmedel som kan göra det enklare eller svårare beroende på vilken nivå du befinner dig på. Inte brukar man väl fråga författare vilken skrivmaskin de har bara för att de har skrivit en bra bok?

****
Det här skulle kunna bli ett jättelångt inlägg, det finns många aspekter i ämnet, men jag lägger ner nu och fortsätter med bildredigeringen från dagens fotojobb... eumh!